Leila bakar i Frankrike
Recept: (från recept.nu)
Ingredienser:
Pajdeg
100 g smör, kallt
1.25 dl strösocker
3.25 dl vetemjöl
1 knivsudd bakpulver
1 st ägg, ekologiskt
Mandelkräm
250 g mandelmassa, riven
50 g smör
1 st ägg
0.5 dl vetemjöl
2 msk rom (kan uteslutas)
Fyllning
8 st aprikoser, färska
2 st persikor
2 nävar bigarråer
1 näve hallon, färska
1 näve björnbär, färska
50 g mandel, hyvlad
Pensling
1 st ägg
2 msk råsocker
Gör så här:
Pajdeg
Nyp samman smör, vetemjöl, bakpulver och strösocker. Tillsätt ägget så att degen precis går ihop. Platta till degen lite och plasta degen, låt den vila i kylen i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader. Kavla ut degen på ett mjölat bakplåtspapper. Vik upp/in kanten på degen med cirka 2 cm.
Mandelkräm
Riv mandelmassan och smält smöret. Rör samman med ägg, vetemjöl och rom tills krämen blivit helt slät. Bred krämen över pajdegen. Pensla kanten på degen och strö över råsocker.
Fyllning
Dela, kärna ur och klyfta frukten och fördela dem över pajen. Kärna ur bigaråerna och strö dem och de färska bären över pajen. Strö över hyvlad mandel. Grädda pajen i mitten av ugnen i cirka 50 minuter.